Düsseldorf bouwt Thyssen Trade Center om tot enorm wooncomplex

In Düsseldorf gebeurt het, daar wordt op dit moment het voormalige Thyssen Trade Center omgebouwd tot een enorm wooncomplex. We hebben het hier niet over een klein onopvallend kantoorgebouw, maar over 39.300 m2 kantoorvloer verdeeld over meerdere gebouwen. Alhoewel onopvallend misschien wel weer een juiste verwoording is, want de glimmende bouwsels van het voormalige handelscentrum zijn door hun spiegelende staat feitelijk volstrekt anoniem.

Het complex is in 1991 gebouwd en staat sinds 2009 leeg, in dat jaar vertrok het Thyssen concern van Düsseldorf naar Essen, zo’n 35 kilometer verderop. Wat de herbestemming zo bijzonder maakt is de schaal van het project. Voorzover ik weet is dit de omvangrijkste herbestemming van een jaren 90 kantorencomplex naar een woonbestemming in Duitsland tot dusver. Ik vraag me af of we überhaupt in Nederland vergelijkbare herbestemmingen met een dergelijke omvang kennen.

Dusseldorf, verbouwing voormalig Thyssen Trade Center tot woningbouwcomplex

Het kan dus wel, glimmende kantoortoeters ombouwen tot wooncomplexen. De omzetting gaat 340 huurwoningen opleveren, waarvan 30% tegen de voor Düsseldorf lage huurprijs van € 8,50 per m2 zullen worden weggezet, waardoor het complex ook nog een sociaal tintje heeft gekregen.

Bijzonder is ook dat, alhoewel dit alles zich afspeelt op pakweg 50 kilometer voorbij onze grens, dit project blijkbaar niet wordt opgemerkt in Nederland. In Nederlander berichten we vooral over leegstand en herbestemming in onze eigen steden.

leegstand Dusseldorf

Afgelopen zaterdag ben ik even door de wijk gelopen. Het is zo’n typische jaren 90 kantorenlokatie, waarvan de gevels de lucht reflecteren waardoor het volstrekt onduidelijk is wat er achter gebeurt. Het heeft een voordeel, het verschil tussen leegstand en bezetting zie je niet.

Dat een naastgelegen pand ook leeg staat viel me pas op door de reuzensticker op de zijgevel. Het spiegelpaleis dat tegenover het voormalige Thyssencomplex Mini’s in de plint verkoopt is verder ook zo anoniem als maar mogelijk is, evenals het kantoorgebouw daarachter. Alleen de naam op de gevel van het bijna 20 verdiepingen tellende gebouw, licht een tipje van de sluier op. Wat bovenal opvalt is de stilte, je komt niemand op straat tegen.

Dat zal over een jaar anders zijn, dan zullen naar verwachting 1300 mensen het verbouwde complex hebben betrokken. Het project gaat de Living Circle heten. De naam kan tweeërlei worden opgevat. Is het een verwijzing naar de halve circels, waarin het Thyssen Trade Center is opgetrokken, of een verwijzing naar de herbestemming van de locatie? De naam is hoe dan ook toepasselijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s